miercuri, 12 aprilie 2023

Rețetele din bătrâni, cinstite la Santander! Vera Stanila încinge cuptorul pentru colaci și cozonaci rumeni

Obiceiurile din preajma Sărbătorii Învierii se cinstesc și acum în familia Verei Stanila. Deja de câțiva ani talentata patisieră își alintă publicul cu deserturi și copturi plămădite ore la rând, noapte de noapte. Profund inspirată de amintirile din copilărie, Vera susține că adulții sunt cele mai bune surse și modele de perpetuare a tradiției în rândul copiilor din diasporă. Vă invităm să vedeți gustoșeniile pe care floreșteanca le propune în acest an publicului său în cinstea sfintelor sărbători pascale. 

 “E atât de plăcut să te culci la 5 dimineața!” Vera Stanila, patisiera care îndulcește petrecerile moldovenilor din Cantabria

Paștele tot timpul a fost și este cea mai iubită sărbătoare din familia mea. În Joia Mare, la ora patru dimineața, bunicii, împreună cu mama, se pregăteau de copt. Parcă și acum simt mirosul acelei coveți de lemn, pline cu aluat de culoare galbenă, frământat doar cu gălbenușuri. Și acum mă văd micuță, cum mă rugam să rămână macar puțin aluat pe covată, ca să-l pot roade și să reușesc și eu să fac ceva. 

 
Vinerea era zi de vopsit ouăle, atunci era fără încordare, fiindcă erau pe seama bunelului și procesul se transforma într-un joc: strângeam frunze frumoase și stricam colanții bunicii, că așa se puneau - în capron. 

 
Iar sâmbata seara plecam la biserică, de copil niciodată nu lipseam. După așa o copilărie frumoasă și cu tradiție, nici nu avea cum să nu-mi iasă colacii și păscuțele. Acum, noi suntem cei care le dăm copiilor acest exemplu!   - susține patisiera. 

Cuptorul floreștencei se va încinge pentru a propune publicului cozonaci, pască, colaci, rulade și plăcinte cum numai Vera Stanila poate să le pregătească, așa cum o face an de an la hramul organizat de asociația noastră. Vă invităm să admirați și voi din modelele de copturi pe care Vera le va avea în stoc pentru Sărbătoarea Învierii.






Photo credit: facebook.com/vera.stanila.5

Un comentariu:

Lilia Vizitiu, drumul la Medicină de Familie, la propriul cabinet de Medicină Estetică în Cantabria: „Mizez pe rezultate naturale și de lungă durată!”

În paralel cu munca de ani de zile în cadrul Centrului de Sănătate Polanco, în calitate de medic de familie, Lilia Vizitiu ne anunță cu bucu...