marți, 22 februarie 2022

PUTEREA FEMEII cu Natalia Capatici, de 17 ani bucătar la restaurantul Cañadío: „TU POȚI! TU REUȘEȘTI! TU EȘTI TARE!”

Nu există spaniol care să nu fi auzit de numele Cañadío - un restaurant de top din capitala cantabrică, a cărui istorie se trage de acum patru decenii. Puțini știu însă că în bucătăria legendarului restaurant muncește zi de zi o floreșteancă. Natalia Capatici este unica femeie din acest „mușuroi” care gătește în direct, chiar în fața clienților. Sârguincioasă, tăcută și rapidă în mișcări - așa o puteți vedea la muncă pe eroina noastră. Ori pe paginile ziarelor locale. În PUTEREA FEMEII, Natalia a acceptat să își deschidă cărțile evoluției profesionale. O poveste cu gust de steak tartar presărat cu mult dor de casă.  


„GĂTESC DIN COPILĂRIE”
„Gătesc încă din copilărie și îmi place foarte mult, cred că vine de la mama mea și de la două mătuși - una de pe linia mamei și alta de pe a tatălui. Am văzut și învățat de la ele foarte multe secrete din ale gătitului. Pe restul le dețin din văzute, din auzite și din inventate.”

DE 17 ANI CU GÂNDUL LA PATRIE
„Am ajut în Spania pentru o ofertă de muncă, mă ajutaseră sora și cumnatul meu. La drept vorbind, niciodată nu am avut dorința de a emigra și toți acești 17 ani tot cu gândul la patrie stau. Totuși, știm cu toții situația din țara noastră, am fost nevoită să plec peste hotare. Visam să vin pe 6 luni sau pe cel mult un an, dar cum visurile într-un an nu s-au îndeplinit, am mai venit pe un an și apoi mi-am adus și copiii.”


FIGURA-CHEIE DIN BUCĂTĂRIA RESTAURANTULUI
„În a găsi job-ul pe care îl am deja de 17 ani, m-a ajutat sora mea, umblând din restaurant în restaurant și lăsând numărul de telefon. La Cañadio” am ajuns întâmplător și mai întâi la spălat vasele doar pentru o lună, cât să înlocuiesc pe altcineva. A fost greu la început din cauza necunoașterii limbii și a dorului de copii. Dar de muncă nu m-am speriat niciodată. Spălam vasele și priveam la șeful meu, care încerca să facă niște rulade din carne, de formă rotundă și de aceeași mărime, fără vreo reușită. Fără să vorbesc nimic, m-am întors și am început să le fac, le făceam perfecte, pentru că aveam experiență de a găti încă de acasă. Șeful mă privea și mă întreba ce pot să mai fac. Timp de o lună, le-am arătat tot ce pot face și atunci au decis să nu mă piardă. Și nu m-au pierdut deja de 17 ani, iar la „Cañadio” dețin titlul de al doilea bucătar șef, sunt unica femeie din bucătărie, unica persoană ce poate înlocui restul locurilor de muncă atunci când bucătarii pleacă în vacanță.”


STUDII DE BUCĂTAR ÎN SPANIA
„La Cañadio” m-am angajat ca și spălătoreasă, dar peste o lună am devenit ajutor de bucătar datorită unor calități. În primul rând a fost răbdarea, apoi faptul că știam multe trucuri din ale gătitului, la care adaug rapiditatea muncii și a aranjării bucatelor. Plus la toate, îmi place foarte mult bucătăria. În Moldova nu am făcut studii de specializare, mi-am făcut studiile de bucătar odată ajunsă în Spania.”


CAÑADÍO - UN RESTAURANT SPECIAL
„Toate bucatele din meniu sunt hituri în cadrul restaurantului Cañadio”. Specialitatea casei sunt bucatele din carne, iar în top se află STEAK TARTAR. Cunosc absolut tot ce iese din bucătărie. Muncim cu bucătăria deschisă, clienții ne văd cum gătim. Fie că avem probleme sau bună dispoziție, zâmbim mereu, îi salutăm și le mulțumim absolut tuturor.”


10-16 ORE CONSECUTIVE DE MUNCĂ ÎN PICIOARE
Îmi încep ziua de muncă la 10.30, dar în permanență vin la restaurant cu o oră mai devreme, când încep prepararea bucatelor. 50% din toate sunt preparate în momentul cererii, iar restul - pregătite din timp, închise ermetic, pasteurizate și înghețate conform protocolului. Munca de bucătar este cu adevărat foarte dură. Este o muncă permanentă în picioare, de minim 10 ore și maxim 16 ore consecutive, mai ales vara. În formă mă ajută să fiu necesitățile pe care le am, iar energie îmi dau eu singură, ori de câte ori îmi spun: TU POȚI! TU REUȘEȘTI! TU EȘTI TARE! Mă motivează mult și aprecierile care vin din partea șefilor și a colegilor mei.


VISUL RESTAURANTULUI DE LA FLOREȘTI
„Dorința de a deschide un restaurant am avut-o mereu, încă de acasă. Foarte mult îmi doream, la un moment dat, să deschid un restaurant în orașul Florești. Am găsit pentru asta și un local foarte frumos - acum un restaurant condus de alții. Eu nu am fost susținută de nimeni, nu am avut nici resursele necesare și de aceea nu l-am deschis. În Spania, am venit cu frica de eșec avută de acasă și tot nu am făcut-o, dar sper că o vor face copiii mei, ambii au pornit să muncească în domeniul HoReCa.”


TOATE FEMEILE AU SUPER PUTERI
„Toate femeile au super puteri. Eu vorbesc cu demnitate despre mama mea, care este cea mai înțelegătoare, cea mai bună și cea mai blândă. M-a învățat multe, iar cel mai de preț dar pe care l-am moștenit de la ea este grija față de copii și de nepoți. Mama este inspirația care m-a ajutat să merg înainte cu demnitate peste toate cumpenele și piedicile din calea mea.”


DOI FECIORI - SURSA DE PUTERE ȘI MOTIVAȚIE
PUTEREA FEMEII nu știu de unde vine. În cazul meu este gândul la băieți, care sunt totul pentru mine. Pot vorbi despre ei și în versuri: Băiatul meu, tu - cel mai mare, ești primul om care mi-a dat o șansă și o încercare de a fi mamă cu adevărat. Băiatul meu, tu - cel mai mic, venind pe lume-ntr-un moment, când viața mi-a dat o-ncercare să merg, să-nfrunt orice mișcare. Voi, dragii mei, băieții mei, sunteți mereu copiii mei, sunteți a mamei supărare, sunteți a mamei alinare. Și pot să merg cu capul sus că-n astă lume v-am adus. Mă-nchin la viață, mulțumesc pentru-acest dar dumnezeiesc. Să îmi fiți sănătoși mereu, odorul meu, odorul meu.”

Adresăm mulțumiri eroinei din mărturia de azi pentru perseverență și curajul de a vorbi despre PUTEREA FEMEII

Photo credit: Arhiva personală, Restaurante Cañadío Santander

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O NOUĂ VOCE LA NORDUL SPANIEI! Nica Vacari: de la X Factor și Vocea României, la petrecerile de suflet ale diasporei

Vizitatorii restaurantului Santlivis, de la Santander, rămân stupefiați atunci când, alături de cină, pot asculta vocea splendidă a unei tin...