vineri, 14 iulie 2023

Aventurile unui tânăr spaniol în Republica Moldova: „La 5 dimineața, am fost primiți cu sarmale și plăcinte calde!”

La începutul lunii iulie, Jorge Herraez Teixeira de Melo - un tânăr de 26 de ani, originar din Madrid, ateriza pentru prima oară la Chișinău alături de Doina Melinte. Tânăra originară din Hâncești, alături de care și-a jucat nunta în 2022, în Cantabria (Spania) - avea să-i prezinte Republica Moldova în carne și oase. Jorge vizitase nenumărate țări anterior, a fost în Brazilia, Scoția, Austria, Tunisia, Statele Unite ale Americii, Franța ș.a., însă recunoaște că țara de baștină a soției sale are vinuri inegalabile, gastronomie unică și o natură care încă mai miroase a lavandă și flori de tei în amintirile sale. Pentru că abia învață limba română, textul care urmează este o traducere din spaniolă a mărturiilor împărtășite de Jorge Herraez, care simte și azi gustul autentic al plăcintelor gustate pe vârful stâncii de la Orheiul Vechi!

 
10 ZILE CÂT 100
 
„Auzisem despre Moldova de la prieteni, deși adevărata curiozitate mi s-a trezit după ce m-am căsătorit cu o moldoveancă și mi-am mărit familia. Călătoria era planificată pentru 2022, însă din cauza războiului ne-au fost anulate biletele. Această vacanță s-a născut din dorința de a cunoaște în persoană cultura, gastronomia, oamenii și poveștile despre care mi s-a vorbit. Călătoria a durat 10 zile în care am reușit să trăiesc multe experiențe și să văd numeroase locuri.”

AMINTIREA CU BISERICA DE PE VÂRFUL STÂNCII

„În primele zile am fost la Edineț, acasă la unchii Doinei. Primele senzații au fost incredibile, am fost întâmpinați foarte călduros și, chiar dacă era 5 dimineața, am fost primiți cu sarmale, „plâțintă” (plăcinte), cireșe, babă neagră. 

Apoi am mers la Chișinău, dar și în orașul natal al soției mele - Hâncești. După asta - la Orheiul Vechi, iar ziua următoare - la Puhoi, unde am degustat niște vinuri fantastice de la Vinăria Asconi. A urmat Mănăstirea Curchi. 

Totuși, locul care m-a lăsat de-a dreptul fascinat a fost Orheiul Vechi. Mi-a rămas în memorie imaginea bisericii de pe vârful stâncii și văile impresionante care se văd de acolo. E un loc pe care l-aș recomanda oricui!

 AROMELE DIN BUCĂTĂRIA MOLDOVENEASCĂ

„Am fost uluit de gastronomia moldovenească. Am gustat din „plâțintă” (plăcinte), sarmale, „fripture cu mamaliga” (friptură cu mămăligă) și zeamă. Am fost surprins de prospețimea ingredientelor, prezentarea platourilor și amabilitatea personalului din localuri. Ceea ce mi s-a transmis prin mâncare a fost „căldură” și „tradiție”.

Aș recomanda Republica Moldova fiecărui turist. Pentru oameniii săi, pentru mâncarea și vinurile ei, penstru peisajele impresionante. 

Din toate țările pe care le-am vizitat până în prezent, rămâne a fi destinația cu cel mai bun raport calitate-preț. E țara în care străzile au mirosuri încântătoare grație arborilor și florilor. Mi-au rămas în amintire aromele de tei și lavandă.”


CEA MAI SĂRACĂ ȚARĂ DIN EUROPA?

Ar trebui să înțelegem istoria Republicii Moldova, înainte să o judecăm pentru sărăcie. Consider că a fost mereu un stat pedepsit de factori externi. Totodată, rămâne a fi un stat rezistent, rezilient, cu multă capacitate de recuperare. Dedicația pe care am văzut-o pentru oameni este de invidiat. Sunt de părere că în Republica Moldova nu există sărăcia pe care am văzut-o în alte țări cum ar fi în Spania. Se resimte un mare decalaj social între clase. 

Consider că problema se reduce la salariile mici și siguranța socială precară, care se deosebesc mult de cele din alte țări europene. 

Moldova are nevoie de timp ca să crească și ca să se afirme ca o forță pe continentul european. Sunt de părere că schimbările spre bine prin care trece această țară în prezent vor transforma RM într-un stat remarcabil prin comerț și turism rural. Ministerul turismului ar trebui să investească mai mult în promovare.

 DOINA - DRAGOSTEA VIEȚII - O MOLDOVEANCĂ

„M-am îndrăgostit în totalitate de soția mea grație puterii sale de voință, a onestității și amabilității de care dă dovadă. Aș sublinia valorile pe care le-a moștenit în familie. Spaniolii au multe de învățat din structura familială a moldovenilor. La voi, uniunea face forța, iar în Europa actuală uniunile durează tot mai puțin...” 

„AVEȚI O ȚARĂ CA UN DIAMANT! BRUT”

Iubiți-vă țara și familia, cultura și valorile. Nu vă opriți din a lupta pentru o societate mai bună. Am văzut și simțit Moldova în persoană și vă pot spune foarte ferm că aveți un diamant brut. Aveți o cultură unică, o gastronomie care stârnește amintiri, o limbă frumoasă, o istorie unică și o natură cu priveliști inegalabile. 

Nici în cele mai turistice țări nu te simți atât de „acasă” așa cum a fost în Moldova - o țară absolut necunoscută inițial pentru mine. 

M-aș întoarce oricând. Am plecat cu gândul că îmi va plăcea, dar nu m-am gândit că după 10 zile, aveam să mai vreau altele 20 în Moldova  - o țară parfumată, cu oameni plăcuți, unde sută la sută poți să ai parte de o vacanță de vis. Port în gând mirosul de flori naturale, pe care îl poți savura pe orice drum și peisajele care te fac să te simți în familie chiar și călătorind singur!”

Photo credit: Arhiva personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lilia Vizitiu, drumul la Medicină de Familie, la propriul cabinet de Medicină Estetică în Cantabria: „Mizez pe rezultate naturale și de lungă durată!”

În paralel cu munca de ani de zile în cadrul Centrului de Sănătate Polanco, în calitate de medic de familie, Lilia Vizitiu ne anunță cu bucu...