marți, 7 martie 2023

Andriana Caraman, FATA CU POMUȘOARELE: „Cresc și vând cele mai calitative afine din Cantabria!”

Deja de 4 ani, mâinile Andrianei Caraman nu au odihnă nici vară, nici iarnă. Originară din Șoldănești, moldoveanca de 32 de ani a visat măreț, iar astăzi visul ei se întinde pe o suprafață de 2 hectare, pe o parcelă din zona muntoasă San Vicente de Torranzo (Cantabria). Cultivă și comercializează cinci soiuri de afine ecologice care ajung an de an pe mesele a sute de moldoveni și spanioli. Mămică a doi băieți, Andriana este profesoară de Istorie și Geografie, iar în curând va absolvi o specializare nouă în Spania - Farmacia y Parafarmacia. Prea multe pentru o singură femeie? Nu și pentru o tânără harnică și neastâmpărată! De Ziua Internațională a Femeii, vă inspirăm cu setea de viață a Andrianei, o poveste despre muncă zilnică, modestie și un curaj nepământesc. 

O PROFESOARĂ CARE A TREBUIT SĂ EMIGREZE

„Am 32 de ani, sunt soție și mamă a doi copii. În paralel sunt antreprenoare și, mai nou, studentă. Îmi trag rădăcinile din Șoldănești. Sunt absolventă la Geografie și Istorie a UPS „Ion Creangă”, după absolvire m-am căsătorit, iar în toamna lui 2014 am pășit pentru prima oară pe pământ spaniol. Ca și toate femeile, la început a trebuit să studiez spaniola și să muncesc.”

„FATA CU POMUȘOARELE”

„Mulți îmi zic fata cu pomușoarele, nici nu îmi cunosc numele. Am devenit antreprenoare în 2019, deși visul meu s-a născut acum 7 ani. Am început afacerea cu pomușoarele având deja primul copil. Pe atunci soțul era șofer de camion și lipsea foarte mult de acasă. Acest lucru m-a impulsionat și mai mult să lansez afacerea. Iar odată cu ea a apărut și al doilea copil. În prezent, sunt mamă a doi copii și proprietara unui teren de 2 ha cu afini. Plantația crește tot mai mult în fiecare an.”

 CEA MAI INTENSĂ PERIOADĂ DIN AN

„Pot spune cu încredere că produc cele mai calitative afine din regiune, le îngrijesc conform tuturor standardelor. Cultivarea pomușoarelor este activitate de bază doar pentru mine, Alexei este și în prezent șofer de camion, însă vara, când e cel mai mult de lucru, muncim cot la cot atunci când are zile libere, în loc să se odihnească. Cea mai intensă perioadă este vara, atunci când culegem și punem afinele în comerț.

 AFINELE CĂLĂTOARE ALE ANDRIANEI

Timp de 4 ani, am reușit să aducem pomușoarele noastre în casele multor familii din Cantabria, în restaurante și magazine de fructe. În perioada iunie-octombrie, livrăm pomușoarele la domiciliu sau le trimitem prin servicii de curierat dacă destinațiile sunt îndepărtate. Afinele mele au ajuns și în Republica Moldova, am făcut mai multe livrări. 
Pentru a-mi crea o comunitate de clienți fideli, am creat un grup de Facebook  - „Arándanos ecológicos de Cantabria”. Acolo public toate informațiile noi din activitatea mea.” 

MUNCA NEVĂZUTĂ DIN RESTUL ANULUI 

„Toamna, primăvara și iarna, chiar dacă nu are pomușoare, plantația are nevoie de îngrijire a afinilor și a pământului care îi înconjoară. Este o muncă nevăzută și enormă, cele mai obositoare procese fiind tăierea și lichidarea buruienilor, irigarea arbuștilor și menținerea manuală a sistemului de irigare, curățarea arbuștilor și pregătirea unei serii întregi de documente. Toate aceste munci îmi consumă foarte mult timp. 

Cultivăm afine ecologice, iar cerințele față de acest proces sunt foarte înalte. Sunt recunoscătoare părinților, socrilor, surorilor și cumnaților, pentru că sar în ajutor atunci când am nevoie cel mai mult. Nu fac toată munca de una singură, am parte de ajutor din partea familiei. Fără ei ar fi imposibil.


VIITOARE FARMACISTĂ 

„Sunt profesoară de Geografie și Istorie, iar în curând voi absolvi FARMACIA Y PARAFARMACIA, am început să studiez la distanță. Am pornit în această aventură pentru că munca în agricultură nu e atât de ușoară. Studiile sunt gratuite și de stat, în baza diplimei omologate de BAC. Am nevoie doar de energie, răbdare și curaj pentru a studia. După cum vedeți, nu pot sta locului.”

TIMP PENTRU SINE 

„Pentru că mă dedic multor activități, găsesc timp pentru mine doar în lunile mai reci ale anului, când merg mai des la pilates, mers sau înot. Viața unei femei are întotdeauna agenda plină și chiar dacă ziua ar avea 100 de ore, oricum nu i-ar fi suficiente pentru toate!”

MESAJ PENTRU FEMEI

Fiți curajoase și trăiți-vă visurile. Totul este posibil atunci când îți dorești o schimbare. Ieșiți din zona de confort și încercați-vă puterile. Fiți fericite și apreciați-vă viața!

Photo credit: Arhiva personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lilia Vizitiu, drumul la Medicină de Familie, la propriul cabinet de Medicină Estetică în Cantabria: „Mizez pe rezultate naturale și de lungă durată!”

În paralel cu munca de ani de zile în cadrul Centrului de Sănătate Polanco, în calitate de medic de familie, Lilia Vizitiu ne anunță cu bucu...