duminică, 18 septembrie 2022

Cu 200 de arbori mai mulți în Cantabria grație diasporei moldovenilor. „Demult nu am cunoscut voluntari atât de muncitori!”

32 de moldoveni stabiliți cu traiul în provincia Cantabria au acceptat, pe 17 Septembrie, provocarea de a-și dedica jumătate de zi de weekend unei cauze nobile - reîmpădurirea unei ex-fâșii forestiere aflate în proprietatea municipalității Ramales de la Victoria, alături de organizatorul principal - Asociația „Bosques de Cantabria”.


Puternic inspirați de simbolistica logotipului asociației - un arbore cu rădăcini și ramuri ferm extinse, moldoveni de diferite vârste au reacționat la apelul nostru și au rezervat rapid locurile disponibile pentru acțiunea de voluntariat planificată pentru prima jumătate a zilei de sâmbătă, 17 septembrie.

Cu sprijinul platformei „Provoca Cantabria”, membrii Asociației „Bosques de Cantabria” ne-au ajutat să ajungem cu autobuzul, alături de alți voluntari, direct în Sierra de Ramales - o regiune muntoasă, populată acum sute de ani de păduri defrișate forțat pentru cultivare de pășuni și creștere de animale.

Muntele ne aștepta cu aer proaspăt și cald, numai bun de lucru, așa că imediat ajunși la înălțime, ne-am divizat în grupuri a câte 4, am preluat mănuși, instrumente agricole, îngrășământ, puieți, accesorii de protecție și am înaintat spre parcelă. În total, au fost pregătiți cca 200 de puieți de arbori și arbuști necesari acestei zone despădurite, puieți de stejar, arțari, stejari de stâncă, arbuști de dafin ș.a. specii autohtone. 

Instrucțiunile de „bună plantare” ne-au fost oferite de însuși Clemente Rasines - președintele Asociației „Bosques de Cantabria”, care colaborează deja de câțiva ani cu Primăria din Ramales de la Victoria în proiectul „REFORESTA”, ce are drept scop crearea de noi păduri în zonele municipale din Ramales de la Victoria și, în acest mod - reducerea contaminării cu CO2 în  Cantabria. 

„Demult nu am cunoscut voluntari atât de muncitori!” - a mărturisit, la final, președintele Rasines. 

Profund impresionați de ritmul de lucru al voluntarilor basarabeni, asociații „Bosques de Cantabria” ne-au oferit tricouri, chipiuri, un picnic și multă căldură, îndrăgindu-ne hărnicia și așteptându-ne și la alte colaborări. Fiți cu ochii pe noi, căci a fost prima, dar nu și ultima acțiune de acest gen. Data viitoare, vom fi cu siguranță mai mulți!


Mulțumim tuturor pentru implicare, altruism și dedicație. Datorită voluntarilor, natura a surâs, iar noi am putut admira aceste priveliști de vis!

Vă amintim că în Republica Moldova, deja de 27 de ani, în lunile octombrie și noiembrie se organizează „Un arbore pentru dăinuirea noastră” - principala campanie națională de plantare a arborilor, ce are drept scop implicarea cetățenilor și a colectivelor instituțiilor publice și private în acțiuni de înverzire a țării.

Fotografiile de sâmbătă le găsiți publicate în albumul de pe Facebook.

Photo credit: Asociația „Din Inima Diasporei Unite”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O NOUĂ VOCE LA NORDUL SPANIEI! Nica Vacari: de la X Factor și Vocea României, la petrecerile de suflet ale diasporei

Vizitatorii restaurantului Santlivis, de la Santander, rămân stupefiați atunci când, alături de cină, pot asculta vocea splendidă a unei tin...