vineri, 27 mai 2022

Silvia Verlan - de la Drept, la moderarea evenimentelor în Cantabria, Spania: „Cuvântul este puterea mea!”

De la Cocieri, la Santander; de la Facultatea de Drept, la moderarea de evenimente private și culturale în Cantabria: sunt doar două crâmpeie din povestea Silviei Verlan. Mămică a doi copii, moldoveanca stabilită în Spania își dedică deseori măiestria evenimentelor organizate de Asociația noastră. Duminică, pe 5 iunie, Silvia dă invitație tuturor copiilor din diasporă la „Trenulețul Copilăriei” - o petrecere interactivă, pe care o pregătim în contextul Zilei Internaționale a Copilului. Ne-am dorit să aflăm de unde i se trage talentul organizatoric, iar ce am aflat, vedeți în mărturia de mai jos.



„FIUL MĂ CUNOȘTEA DOAR DIN FOTOGRAFII”
„La fel ca și la mulți alții, sosirea mea în Spania avea drept scop a câștiga un ban și a reveni mai apoi în țărișoara mea. Ne doream să agonisim pentru o căsuță și uite... căsuța a rămas aici. Drumul nu ne-a fost atât de ușor, mai ales al meu, ca și mamă. Mi-am lăsat cu părinții copilul de 1 an și 4 luni, ruptură pe care nu pot să mi-o iert. Am lipsit de la multe momente unice. Chiar dacă știam că este pe mâini bune și am părinți extraordinari, dorul, grijile și lacrimile mă însoțeau zi de zi. Copilul mă cunoștea doar din fotografii, iar după 3 ani, când ne-am reîntâlnit, la cuvintele: Vino la mama, el se dădea la o parte și spunea Nu vreau... Acest mesaj am dorit să-l transmit și la 8 martie, cu dansul fetițelor „Mama, doar mama”. Știu că multe mame s-au regăsit în acel număr artistic. Dar îi mulțumesc Domnului pentru tot: pentru bunii oameni ce au fost și sunt alături, familiei, fraților, Zinaidei, Mașuței, dar cel mai mult - soțului meu - umărul meu, cel ce-mi transformă lacrimile în bucurie, mă alintă. El chiar este acea jumătate de care nu mă pot depărta.”


„MUNCESC CA TOȚI, ÎMI CÂȘTIG BANUL CINSTIT”
„Spania este o țară la care visam din studenție, a doua limbă străină pe care am vrut s-o studiez a fost spaniola. Vis împlinit! În cale am întâlnit tot felul de oameni, dar am rămas cu acei buni, care m-au ajutat mult cu actele, serviciul. Muncesc și eu ca toți și toate, îmi câștig banul cinstit și sunt bucuroasă că îmi pot ajuta familia, părinții. Și pe lângă asta mă alin cu pasiunea mea pentru moderarea evenimentelor.”


DE LA DREPT - LA MODERAREA EVENIMENTELOR
Sunt absolventă a Facultății de Drept a USM, așadar cuvântul este puterea mea; curajul meu tot de aici vine, iar dragostea pentru frumos se trage din copilărie, când frecventam Școala de Arte din s. Cocieri și eram activă la toate sărbătorile, contribuiam la organizarea multor evenimente artistice.  În Spania, prima mea organizare a fost în 2010, la nunta prietenei mele. Pe atunci era dificil de organizat o nuntă cu dorințele noastre. Dar nimic nu este imposibil! Eu mi-am luat partea organizatorică, iar Mășuța - decorul, bucatele. Continuăm și astăzi în același tandem, eu sunt moderatoarea, iar Maria Ganchoglo decorează evenimente. E foarte tare în măiestria sa, are mâini de aur. Orice s-ar spune, este important că iubim ordinea, frumosul, buna planificare - aspecte extrem de importante pentru un eveniment frumos.”


EXCELENȚA ORGANIZĂRII - O PASIUNE
„O sărbătoare adevărată este un cocktail de emoții pozitive și dispoziție bună pentru toți invitații. Scopul meu este să țin pasul, cheful și voia bună. Respect mult atunci când cineva pune preț pe respectarea tradițiilor. Munca mea începe de la prima întâlnire cu cei care apelează la serviciile mele: miri, omagiați, nași, părinți etc. Orice eveniment îl pregătesc după dorințele și doleanțele clienților. Bineînțeles că vin și cu sfaturi experimentate. Îmi pregătesc scenariul, discursul, exersez, redirecționez energia, am grijă la contactul vizual, expresia facială, tonul vocii, iar după ce găsesc fețe prietenoase, zâmbitoare, iau microfonul și pornesc! De fiecare dată îmi doresc ca evenimentul să rămână memorabil, bine organizat, stilat și împăcat. Îmi place să nu scap nimic din vedere!

ALEGEȚI MODERATORUL DUPĂ SUFLETUL VOSTRU
Pentru un moderator, decisivă este ELOCVENȚA - arta de a vorbi frumos, emoționant, convingător. Atunci când alegeți un moderator, faceți-o după sufletul vostru. Absolut tot ce vă doriți la eveniment poate fi realizat împreună cu un moderator bun!”

„COPIII MEI SEAMĂNĂ CU ȚĂRILE ÎN CARE S-AU NĂSCUT”
„Sunt o mamă fericită și împlinită, cu un bujor de băiat și o fetiță-garofiță! Laurențiu are 16 ani și e născut în Republica Moldova. Loriana are 10 ani și e născută în Spania. Fiecare seamănă cu țara în care e născut. Băiatul meu e timid, cuminte, pașnic, harnic, prietenos, omănos, grijuliu. Fetița mea e îndrăzneață, activă, șmecheră, vorbăreață, hazlie, deșteaptă și iute. Cât privește educația copiilor, la bază avem credința și valorile noastre. Rezultatele le vom vedea. Suntem mândri de ei. Sunt copii cu gândul la bunici. Vacanța preferată a lor e atunci când mergem acasă la ei.”


MODERATOARE LA EVENIMENTELE MOLDOVENILOR DIN CANTABRIA
„Mai bine zis - vin și neinvitată! Îmi place să fiu activă, înțelegeți? Ador să ajut, să organizez. Cu Asociația am colaborat ori de câte ori mi s-a cerut. Mă simt onorată că pot contribui cu ceva. Mă simt bine cu voi, cu toți cei care unesc această comunitate voluntară, apolitică, prin care încercăm să mișcăm din esența moștenirii, tradițiilor, obiceiurilor, valorilor neamului nostru. Și nu doar prin vorbe, ci prin FAPTE! Am propus să muncesc voluntar cu copiii asociaților, pentru a marca acea esență de care am pomenit mai sus. Copiii nu sunt aleși după rudenie, statut social sau abilități. Sunt toți copii dornici de a participa, de a cunoaște, a învăța ceea ce este al nostru. Mulțumesc micilor actori Emilian și Loriana pentru sceneta „Azi nu mă enervez”, prezentată la 8 martie. Eva, Mădălina, Lavinia, Patricia, Victorița, Emilia, Dumitraș, vă mulțumesc pentru implicare! Sper să ni se alăture cât mai mulți copii! Le mulțumesc părinților pentru încredere. Este o mare plăcere, doamnelor și domnilor!”


CE ORGANIZĂM PE 5 IUNIE
„Mulțumesc Asociației pentru a da curs proiectului TRENULEȚUL COPILĂRIEI. Datorită vouă voi putea conecta din nou cu minunații copii ai comunității noastre. Ador copiii, cu bucuria și zâmbetele lor! Fetițe și băieței! 

Pe 5 iunie vă invităm la o călătorie cu trenulețul imaginar al copilăriei! Voi veți fi eroii, ne vom conecta împreună la o atmosferă de petrecere, jocuri dinamice, creative, de atenție, dansuri săltărețe, activități amuzante și distractive! Un adevărat parc de divertisment afară, în natură! Iar voi, părinți, bunici, fiți alături de ei, la cea mai frumoasă și melancolică sărbătoare a copilăriei! Vom face schimb de zâmbete și energie!!

Îmi plac lucrurile frumoase, să primesc și să dăruiesc. De ce a fost, nu-mi pare rău. Ce va fi, nu voi ghici, iar ceea ce am, pur și simplu ador. Să iubim! Iubirea ne motivează zi de zi! Să gândim: ne ajută să devenim! Să zâmbim!! Cu zâmbet, putem dobândi! Fiți sănătoși!”


Foto: Arhiva personală, PSFotovideo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lilia Vizitiu, drumul la Medicină de Familie, la propriul cabinet de Medicină Estetică în Cantabria: „Mizez pe rezultate naturale și de lungă durată!”

În paralel cu munca de ani de zile în cadrul Centrului de Sănătate Polanco, în calitate de medic de familie, Lilia Vizitiu ne anunță cu bucu...