De luni și până vineri, Ruslan Pînzari, din Ciripcău, muncește cu spor pe șantiere din nordul Spaniei. Pe Marina, soția sa, o zărești prin Santender, roind ca o albină din floare în floare, de draga dimineață și până seara, lăsând curate-lună câte două-trei case. De câțiva ani, soții Pînzari își dedică weekend-urile petrecerilor de moldoveni. Când au ajuns în Spania, cum au lansat Verde Înrourat și ce îi motivează să muncească atât de mult astăzi, Ruslan și Marina au acceptat să vorbească într-un material pentru blogul asociației noastre.
Ruslan: „Înainte să ajungem la Santander, am mers mult timp Moscova, unde am muncit la construcții, deseori venea și Marina împreună cu mine. Dar ne-au prins și ne-au deportat, a trebuit să ne întoarcem în Republica Moldova. Pe drum spre casă, am fost sunați de către un verișor care ne-a propus să schimbăm Rusia pe Spania. Am acceptat, odată ajuns acasă mi-am făcut pașaportul timp de o zi și am pornit spre Santander. Se întâmpla prin 2017 când văzusem pentru prima oară văile Santanderului, eu am fost primul care venise. Dar cum eram deprinși împreună, nu puteam sta singur, iar peste 3 săptămâni a venit și Marina. Am muncit timp de 8 luni și am plecat acasă, ca să luăm și copiii. A fost grea despărțirea de Republica Moldova. Primele două luni, chiar dacă venise și Marina, doream să mă întorc acasă. Nu aveam prieteni, nu cunoșteam pe nimeni, nu înțelegeam limba. Veneam acasă și mai că plângeam ambii în fiecare seară. Un coleg de muncă a insistat foarte mult ca Marina să vină alături de mine, am avut multă susținere din partea lui.”
Marina: „Eu am fost bibliotecară în Moldova, Ruslan a fost conducător artistic al unui colectiv de femei, iar după ce a plecat la Moscova, am preluat și munca lui la clubul sătesc din Ciripcău. Organizam concerte, evenimente. Visul lui Ruslan, din tinerețe fragedă, a fost să urce pe scenă și să cânte.”
Ruslan: „De prin clasa a treia cântam pe scenele școlii, apoi ale localității, apoi din Florești, Bălți, Soroca. Dacă era vreun concert, mergeam și participam, luând mereu primul loc din raion. Eram mereu cel mai bun vocalist din școală. Am vrut să merg și la studii, dar în sat nu aveam asemenea posibilități, oricât de mult îmi doream. Mi-am dorit să merg la Școala de Arte din Soroca, dar părinții nu au avut această posibilitate. Mulți artiști, precum Nicolae Sulac, Mihai Ciobanu, mulți dintre lăutarii lui Nicolae Botgros tot acolo și-au început cariera.
Am învățat să cânt de la tatăl meu, m-am învățat singur. Tatăl meu avea încă patru frați, erau muzicanți, cântau pe la nunți împreună cu bunelul. Datorită lor am început și eu, prin clasa a cincea deja cântam la trompetă, în fața oglinzii. Tata mi-a arătat și acordeonul. Trompeta am studiat-o la armată, la Orchestra Militară, însă am lăsat-o pentru că implică un efort fizic prea mare pentru mine. Mi-aș dori ca Dumitru, fiul nostru, să învețe a cânta la o școală specializată, nu ca mine - după auz.
Ruslan: „Am cântat la foarte multe petreceri în Spania, le-am pierdut numărul. Au fost și nunți, și cumetrii, și aniversări. Am ajuns la Madrid, Pamplona, Irún. Moldovenilor le place cheful, le plac horele.
Verde Înrourat rămâne a fi un duet. Dacă cineva dintre copii va dori să alăture, am putea face o formație. Sperăm că Dumitru va studia saxofonul. Eu acum studiez clapa de unul singur, acasă.
Marina este o femeie foarte strângătoare. Apreciez la soția mea faptul că gătește foarte bine. Marina e mereu cu mâinicile răsuflecate și gătește foarte-foarte bine. Are grijă să mă aștepte mereu cu mâncarea caldă. O laud nu pentru că e soția mea, ci pentru că e gospodină în casă.”
Ruslan: „Dragostea o menții atunci când vii de la muncă și totul este bine, soția vine să te cuprindă și toți se bucură de prezența ta. Îmi crește inima de bucurie, pentru că am la cine veni acasă. Pentru asta trăim și ne străduim.
Vrem ca fiul și fiica să nu uite de unde vin, de unde pornește drumul nostru. Vrem să nu uite limba română și tradiția noastră. Ca oameni, vrem să fie buni la inimă, măcar așa cum suntem noi. Vrem să fie reținuți, respectuoși și să nu știe de certuri sau fapte rele.
Mesaj pentru moldoveni: Situația pe care o avem acum este o pedeapsă venită asupra oamenilor. Trebuie să învățăm să fim mai buni, lumea are nevoi mari, se cere să fim săritori la aceste nevoi. Numai așa vom avea sprijinul Lui Dumnezeu. Să fim mai buni, să împărțim din puținul pe care îl avem și să ne iubim unii pe ceilalți. E multă răutate și invidie în jur!”
Foto, video: Arhiva personală, Irina Jalba Furtuna
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu