marți, 31 mai 2022

„În Moldova nu aveam să-mi permit să nasc trei copii!” Lidia Gurău, despre maternitate și educație în Spania

Deși afirmă despre sine că este o mamă ca toate celelalte și are o istorie banală, Lidia Gurău este specială prin exemplul pe care îl aduce în diasporă. Moldoveanca este mama a trei fiice, toate trei s-au născut în Spania, sunt toate diferite, educate în spiritul frumos al tradiției. În familia Gurău, înainte de Crăciun este creat un calendar personalizat care este trimis apoi rudelor și prietenilor, iar fetele poartă iile cusute cu drag de bunica Lidiei, plecată din viață. În prag de Ziua Internațională a Copiilor, am dorit să aflăm de la domnia sa cum e să fii mamă la puterea a treia în Spania și ce principii de educație aplică în familie. 

POVESTEA CU VIZA DE 31 DE ZILE

„Ca să redau istoria emigrării noastre, trebuie să încep din perioada de după absolvire. La Chișinău aveam servicii bune (soțul chiar avea propia afacere legată de calculatoare). 
Eu sunt o mare amatoare de călătorii, așa că și pe soțul meu l-am atras în aventura turistică. Principalele destinații au fost România și Rusia (nu numai partea europeană, ci și după Ural spre Baical), așa că între carieră și călătorii, nu era încă loc pentru un copil. În anul 2003, am primit o invitație de la o rudă din Paris și ne-am gândit să încercăm să aplicăm dosar la Ambasada Franței din Chișinău singuri, dacă ne deschide viză, vedem și Europa (cine nu vrea să vada Parisul?!), dacă nu, nicio problemă… oricum nu pierdeam nimic. Am primit răspuns pozitiv și am obținut viza pe 31 de zile. La Paris am stat doar o săptămână, pentru că am reușit în acest timp să vizităm toate atracțiile turistice: Louvre, Tour Eiffel, etc…chiar și la Disneyland și Disney Village am fost, așa că am hotărât să profităm să vedem și Nordul Spaniei (la Santander lucra mama mea de mai bine de un an). Spre sfârșitul vacanței, am aflat că-s însărcinată (Parisul a lăsat bună amintire), atunci am hotărât să rămân aici doar ca să nasc, soțul nu a vrut să mă lase singură și așa am rămas ambiiDupă naștere. am primit asistență medicală pentru copil și așa, încet cu încetul, a trecut timpul. După un an și 10 luni s-a născut a doua fată și așa ne-am stabilit cu traiul aici în Spania. Societatea ne-a întâmpinat foarte bine. Eu și familia mea am fost mereu tratați cu stimă și respect, ne-am făcut prieteni printre spanioli, cu care continuăm să menținem relații până în prezent.”

                                                    MAMĂ A TREI FETE

„Cea mai mare s-a născut în iunie 2004, a doua - în aprilie 2006 și a treia - în august 2010. În prezent nu au activități sportive, deoarece eu nu am vrut să facă sport cu măștile puse, căci și așa toată ziua stau la școală cu ele. De mici le-am înscris la diferite secții, ca să descopere ce le place cel mai mult. Așa au făcut tenis, padel, balet, dansuri moderne, gimnastică ritmică, judo, box, volei, pictură, patinaj artistic. În vacanța de vară făceau “campamento de multideporte”, unde practicau toate tipurile de sport (surf, călărie, bărci cu pânze, TIR, etc).

TREI NAȘTERI ÎN SPANIA

„Am fost foarte mulțumită de tratament și condiții. Mereu au fost amabili, dădeau toate informațiile necesare, cadouri pentru nou-născuți etc. În nici un moment nu m-am simțit străină. Chiar și fără permis de reședință am stat la evidență la medicul de familie din momentul în care am aflat despre sarcină, dar și la medicul specialist, deoarece în Moldova medicii mă avertizaseră că voi avea mari probleme cu nașterile din cauza bolii de rinichi pe care o aveam din copilărie. Am beneficiat de servicii medicale fără să plătesc ceva și în nici un moment nu am simțit ca mă tratează ca pe o străină. Nu am fost discriminată. Sunt sigură că în Modova nu aveam să-mi permit să nasc trei copii.”


LIMBA VORBITĂ ACASĂ: ROMÂNA SAU SPANIOLA? 

„În cazul nostru e mai complicat cu limba română, iar greșeala a fost a noastră. Vă explic de ce: în primul rând, ca să învățăm spaniola, priveam cu copiii desene animate în spaniolă, citeam în spaniolă. Deși acasă vorbeam româna, nu eram insistenți în studierea limbii literare. Timp de trei ani de la nașterea primei fete, nu am dus copiii la creșă. Vara preferam să ducem fetele la bunici în Moldova și așa ele au învățat limba română doar din auz, vorbită la sat. Cea mai mare o cunoaște mai bine româna, cea de-a doua - mai slab, iar din cauza accentului evidențiat spaniol, îi este rușine să vorbească. Mai problematic e cu cea de-a treia, deoarece între ele se jucau doar în spaniolă, toate jucăriile interactive erau în spaniolă (avea și cărți în română, dar un prea s-au lipit de ea), noi eram mai ocupați cu serviciul, dar și faptul că nu le mai duceam la bunei din Moldova (sunt bătrâni pentru a fi responsabili de trei copii mici). Pentru a învăța româna, am instalat DIGI la televizor pentru ca să vadă desene animate, programe, etc, în română, totuși consider că este puțin pentru a cunoaște bine limba.”

AVANTAJELE SISTEMULUI EDUCAȚIONAL SPANIOL

În opinia mea, avantajele sunt faptul că tind să evidențieze individualitatea și potențialul fiecărui copil în parte, promovează toleranța și respectul față de orice persoană. Dezavantajele sunt în nivelul de cunoștințe oferite și că fiecare centru are sistemul său de predare. Am în vedere că elevilor li se oferă doar un nivel de bază de cunoștințe, ceea ce după absolvire este insuficient pentru cei care vor sa continuie cu Bacalaureatul.”

                                                             ECHILIBRUL ÎNTRE PARENTING ȘI TIMP PENTRU SINE

„În această privință sunt norocoasă, căci o am alături pe mama mea, care m-a ajutat mereu în creșterea lor. În mare parte, datorită ei fetele sunt așa cum sunt. Ea este cea care ne-a obișnuit să mâncăm multe fructe și legume zilnic, e cea care ne dă exemplu de bunătate, vitalitate și energie. Cei care o cunosc, o admiră și, credeți-mă, au pentru ce. Cu fetele sunt deschisă, vorbim pe orice temă. Chiar dacă unele puncte de vedere nu coincid, dezbatem diferite subiecte. Am creat unele tradiții familiare (de exemplu, înainte de pandemie mergeam la cinema o data pe săptămână, dar acum am stabilit o zi de “cine en familia” acasă). Caut căi pentru a le orienta, dar niciodata nu impun părerea mea, învăț și eu de la ele.”

ÎNVĂȚAREA ȘI APROPIEREA PRIN CĂLĂTORIE

În timpul liber preferăm să călătorim. Deoarece este pasiunea mea, când avem timp liber toți, organizez excursii fie în regiune, fie în afara ei, în funcție de cât timp dispunem.”

SFATURI LEGATE DE EDUCAȚIA COPIILOR

„Nu știu dacă sunt persoana indicată pentru a da sfaturi celorlalți. Am comis greșeli și voi comite în continuare. Dar subliniez că fiecare copil are un caracter particular. Trebuie să le lăsăm spațiu pentru a-și arăta părțile bune și să le dăm sfaturi pentru a fi cât mai independenți, nu să-i supraprotejăm. De asemenea, nu trebuie să-i comparăm cu alții (ceea ce e foarte comun la moldoveni). Trebuie să ne dăm seama că le este foarte greu să crească între două culturi diferite!

Photo credit: Arhiva personală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lilia Vizitiu, drumul la Medicină de Familie, la propriul cabinet de Medicină Estetică în Cantabria: „Mizez pe rezultate naturale și de lungă durată!”

În paralel cu munca de ani de zile în cadrul Centrului de Sănătate Polanco, în calitate de medic de familie, Lilia Vizitiu ne anunță cu bucu...