sâmbătă, 12 februarie 2022

Elena & Aureliu Grăsun - soți și medici în sistemul public de sănătate din Spania: „După 11 ani, am reușit să ne îndeplinim visurile!”

Aureliu și Elena Grăsun sunt două nume de referință în sistemul public de sănătate din nordul Spaniei. Ambii formați la USMF ,,N. Testemițanu”, tinerii soți au decis să își construiască vocația într-un colț de lume care să le ofere suficiente posibilități de afirmare și rersurse tehnologice. Astăzi, Aureliu este medic la Urgență în cadrul HUMV, iar Elena activează în calitate de medic de familie. Un teritoriu comun al medicinei, al muncii, al dragostei și al respectului. Am ținut să facem cunoștință cu domniile lor și, în prag de Día de San Valentín, să le dezvăluim povestea. O istorie care stârnește admirație, mândrie și fluturi în stomac.


DOI MEDICI BASARABENI AJUNȘI ÎN SPANIA
Aureliu, Elena: 
„Stabilirea noastră în Spania este o istorie deosebită, plină de emoții, entuziasm și speranța de a descoperi un târâm unde să reușim să ne realizăm atât pe plan profesional, cât și familial. Ambii fiind doctori, ne-am dorit mereu să activăm ca și medici într-o țară care sa ne permită accesul la tehnologiile de ultimă generație și la tratamentele moderne care, împreună cu bagajul de cunoștințe acumulat de-a lungul anilor, să ne permită a oferi pacienților noști cel mai bun și adecvat tratament.
Atunci, prin anii 2009/2010, am început să căutăm destinația perfectă. Au existat mai multe opțiuni, dar în final am ales Spania, pentru că familia Elenei era deja stabilită aici. Nu putem să negăm faptul că a fost un drum dificil la început...și câteodată puneam la îndoială dacă am făcut pasul corect. Acum, după 11 ani, suntem mulțumiți pentru că în final am reușit să ne împlinim visurile. Optând pentru această decizie de a emigra, trebuia de acceptat și consecințele mai puțin plăcute: îndepărtarea de părinți, rude și de multitudinea de prieteni acumulați.”

MEDICINA - PUNCTUL DE INTERSECȚIE AL SORȚII
Aureliu: 
„Este adevărat: cariera în medicină mi-a permis să-mi găsesc sufletul pereche, iar dacă nu învățam la USMF ,,N. Testemițanu”, n-aș fi cunoscut-o pe Elena. Dar de mic copil, niciodată nu am visat să fiu medic, ceea ce este un pic straniu, deoarece este bine știut că majoritatea medicilor visaseră de mici copii la aceasta profesie. Eu însă mereu am vrut să fiu avocat și să pot ajuta pe cei nevoiași. Practicarea medicinei a venit de la dorința mamei de a avea un medic în familie și datorită ei am ajuns la cele mai înalte culmi în prezent. Datorită dragostei și respectului față de mamă, am început să cunosc medicina și să iau în calcul acel obiectiv de a deveni un medic bun, obiectiv; aș vrea să cred că l-am aprobat cu succes. Acum, după mai mult de 20 de ani de activitate de la începutul acestui lung drum, sunt ferm convins că medicina este profesia pe care o doresc și care mă reprezintă. Cat privește latura lingvistică și activitatea în calitate de medic în Spania, aș vrea să afirm că a fost ca o provocare: la început a fost dificil, dar având în vedere că terminologia medicală este foarte asemănătoare, m-am acomodat rapid și în prezent nu întâlnesc dificultăți pentru a comunica în spaniolă cu pacienții locali, inclusiv este modul de conversa cu pacienții din RM sau Romania, stabiliți deja de ceva timp în Spania.”


Elena:
„Decizia de a urma o carieră medicală a început din anii de liceu, la fel ca și în cazul soțului meu - la insistența părinților și cu sprijinul profesoarei mele de biologie din anii de liceu. La finalizarea studiilor liceale, am decis să merg la medicină, continuându-mi cu mult orgoliu și devotament studiile la Facultatea de Medicină Generală din cadrul USMF ,,N. Testemițanu”. În prezent, cu certitudine pot să afirm că medicina este profesia mea de suflet. A fost o mare provocare să mă angajez în calitate de medic în Spania. Chiar dacă la început am întâmpinat ceva dificultăți de comunicare, bariera lingvistică am depășit-o destul de repede.”


EL - MEDIC LA URGENȚĂ, EA - MEDIC DE FAMILIE
Aureliu: 
În prezent, activez în calitate de medic la Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla, în Departamentul Urgencias/Emergency. Când am început în anul 2012 formarea mea ca și medic rezident, nu credeam că voi putea activa aici, nu mă vedeam să fiu parte din această echipă de bravi și experimentați medici care zi de zi salvează numeroase vieți. Dar timp de 4 ani de rezidențiat am fost observat de superiori și la încheiere am fost acceptat în această echipa de profesioniști. Acum mă simt mândru să fiu un membru din acest Dream-Team!

Elena: 
„După finalizarea MIR/Studii de rezidențiat în 2016, am început să activez ca și Medic de Familie în Serviciul Public de Sănătate din Cantabria. Trebuie să recunosc că drumul parcurs a fost unul destul de complicat...cu examene, nopți nedormite, provocări, echivalări, însă cu multă muncă și perseverență le poți reuși pe toate!


             ADMIRAȚIA FAȚĂ DE SISTEMUL PUBLIC DE SĂNĂTATE SPANIOL ȘI 
SERVICIO CÁNTABRO DE SALUD ÎN SPECIAL
Aureliu, Elena: 
„Sistemul spaniol de sănătate este un sistem de sănătate public și permite oricărei persoane, indiferent de statutul social, să dispună de cele mai moderne, performante și optimizate/individualizate metode de diagnostic și tratament. Acest lucru mereu m-a încântat și zilnic mă conving că este un sistem de sănătate foarte bun, chiar dacă are și unele neajunsuri (abuzul solicitării de servicii sanitare din partea 
populației, fără să aprecieze la justa valoare serviciile acordate). De asemenea, merită să afirmăm că este un sistem de sănătate foarte apreciat la nivel internațional, fiind plasat pe locul 7 la nivel mondial. Pe de altă parte, sistemul regional de sănătate (Sistemul Cántabro de Salud - SCS) încorporează câteva spitale, dar piatra de la bază este Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla - un spital de nivel terțiar și de referință pentru întregul teritoriu din nordul Spaniei în tratarea maladiilor cardiace, renale și hepatice. La fel, este un spital de referentă națională și internațională în domeniul transplantologiei.

SERVICIUL DE URGENȚĂ. STRESUL DIN TURE 
Aureliu:
„Departamentul de Urgencias/ Emergency, împreună cu Departamentul de Medicină de Terapie Intensivă și Cardiologie Critică, fac parte din zonele cele mai expuse la situații stresante, unde o viziune clară, calmă și îndrăzneață este necesară pentru a face diferența și ajută a salva vieți. Zi de zi, în Departamentul de Urgencias vin între 350-430 pacienți. Marea majoritate sunt pacienți cu patologii banale, care nu le pun viața în pericol. În jur de 20% dintre pacienți au nevoie de ajutor medical imediat, ca și consecință a unei maladii cardiace (sindrom coronarian acut, accident cerebrovascular sau patologii chirurgicale) și aproximativ 5% de cazuri sunt situații extreme ca exemplu stop cardio-respirator sau politraumatisme extrem de grave, care necesită o abordare extremă și un ajutor medical prompt, optimizat și multidisciplinar pentru a face diferența între viață și moarte. Toate astea aduc cu sine un bagaj de stres emoțional care te poate măcina zile la rând. O tehnică eficientă de a depăși aceste situații este de a le analiza cu colegii de breaslă și de a le lăsa la serviciu, deconectându-te de ele acasă, dar este dificil, pentru că suntem ființe umane și fiecare situație ne consumă și ne afectează la fel ca pe cei apropiați pacientului nostru.”

FEMEIE, SOȚIE, MEDIC DE FAMILIE. CARE E SECRETUL REUȘITEI?
Elena: 
„Nu cred că exista o cheie și o soluție ușoară pentru un management corect al timpului. Timpul poate fi gestionat dacă încerci să te organizezi și să stabilești clar prioritățile. De multe ori dedicăm foarte mult timp lucrurilor banale și neprioritare, iar când avem nevoie să ne centrăm pe ceva urgent și primordial, suntem extenuați și lipsiți de motivare. De aceea consider că stabilirea acestor priorități este piatra de temelie a unui management corect. Eu însă sunt foarte norocoasă, deoarece am un sprijin exemplar acasă, în persoana soțului meu, care îmi sare în ajutor mereu când am nevoie!”

CĂLĂTORIILE: SURSĂ DE ENERGIE ȘI DECONECTARE 
Aureliu, Elena: 
„Foarte des, multe alte cupluri, când își unesc destinele, își fac planuri de viitor. La fel și noi am decis să călătorim prin toată lumea și în prezent putem afirma că am bifat multe din destinațiile planificate. Încercăm să călătorim mereu când apare o disponibilitate și considerăm ca este una din cele mai bune investiții în familie. Astea deoarece emoțiile pozitive, dispoziția bună și bagajul de cunoștințe obținut din cunoașterea altor destinații ne ajută să revenim la joburi cu noi forțe. De asemenea, suntem avantajați că trăim în Spania - țară care este o destinație turistică de nivel mondial și permite chiar în weekend-uri să faci mici escapade pentru a cunoaște ceva nou.”


SECRETUL UNEI RELAȚII FERICITE
Aureliu:
„Consider că secretul unei căsătorii fericite se bazează pe câțiva piloni: dragostea pură și necondiționată, comunicarea activă între parteneri și respectul mutual, compromisul pentru ca fiecare dintre parteneri să depună efortul necesar pentru ca relația să fie una de succes, încrederea reciprocă între parteneri pentru a evita situații incomode. La final, aș dori să vin cu un mesaj pentru toate cuplurile:  Nu renunțați niciodată la gesturile mărunte... Contează.  Detalii precum: „Te iubesc” înainte de a merge la serviciu, ținutul de mână în timpul unui film, favorurile necondiționate sau ajutorul la treburile casnice, etc....toate aceste lucruri contează și se adună pe termen lung!”

Elena:  
Secretul constă în a înțelege că într-o relație există valuri constante de emoții și sentimente atât pozitive cât și negative. Cheia este ca partenerii să înțeleagă că aceste valuri sunt tranzitorii și de aceea treaba fiecăruia, ca și partener, este de a fi întotdeauna alături de persoana iubită a merge împreună mereu. Pentru că, în cele din urmă, niciunul din aceste valuri nu durează la infinit și în cele din urmă veți a rămâne împreună este tot ce contează!”


Vă mulțumim pentru această mărturie emoționantă și vă urăm sănătate, echilibru și succese mari în continuare!

Photo credit: Arhiva personală
Autor: Daniela David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O NOUĂ VOCE LA NORDUL SPANIEI! Nica Vacari: de la X Factor și Vocea României, la petrecerile de suflet ale diasporei

Vizitatorii restaurantului Santlivis, de la Santander, rămân stupefiați atunci când, alături de cină, pot asculta vocea splendidă a unei tin...