miercuri, 1 decembrie 2021

Creează pentru spanioli arici, ciuperci și coșulețe comestibile! Oxana Ciubotaru: „Copiii rămân șocați când le văd!”

Pe Oxana Ciubotaru, stabilită în La Cavada (Mun. de Riotuerto, Cantabria) o recomandă cu mândrie toți localnicii. Patisieră de meserie, talentata moldoveancă a reușit, deja de ani buni, să uimească băștinașii prin creații dulci, realiste. Aricii, ciupercile, conurile și coșulețele create manual din ingrediente dulci sunt astăzi cartea sa de vizită, le-a expus cu drag și la Hramul Moldovenilor din Cantabria. Oxana Ciubotaru s-a născut în Federația Rusă, reg. Arhangelsk, însă a crescut la Hâncești. În semn de mare curiozitate față de ceea ce face, am decis să vă împărtășim istoria stabilirii sale în Regatul Spaniei. 



 „În Spania m-am stabilit după ce soțul meu împlinise 4 ani de ședere aici. Am ajuns cu viză, repede și ușor, dar cu o mare durere în suflet: aceea de a lăsa copiii acasă. Copiii au stat fără noi timp de 3 ani. Plecasem spre o țară străină când deja începeam să mă pun pe picioare în Moldova. Locuiam aproape de școală și făceam fel de fel de copturi, apoi le vindeam.     

În 4 luni, mi-am găsit la Lierganes un loc de muncă unde îmi puteam face meseria de cofetar, la „Pastelería Rego”, unde am muncit timp de jumătate de an. Am rămas fără lucru din cauza divorțului șefului, care trebuia să își împartă afacerea cu ex-soția. Apoi am muncit preț de câteva luni la fabrica „Sobrino”, pe care a trebuit să o las din cauza regimului nocturn. Așa am început să execut comenzi de acasă.  

Când mă gândesc la copilărie, îmi amintesc că provin dintr-o familie unde am avut de toate, mama mea a fost toată viața bucătar-șef, iar eu mi-am ales profesia pornind pe urmele ei. Multe am învățat de la mama: tăiețeii, plăcintele, sarmalele, clătitele. Ea deseori mă lăsa să le fac în locul ei, pentru că era mai mult la muncă decât acasă. Acum, eu fac cu nepoțica mea ceea făcea mama mea cu mine. 

Cofetăria am studiat-o timp de 2 ani la o școală profesională din Soroca. A urmat un loc de muncă la Hâncești. Muncind de acasă, în Moldova, începusem să creez arici, ciuperci, veverițe, urși și alte prăjituri pentru copii. Făceam totul manual și copiii rămâneau șocați.


Venind în Spania, am început să creez și coșulețe comestibile. Mulți au rămas uimiți de cum le făceam și transmiteau vestea din gură în gură. Am făcute peste 100 de coșulețe doar în localitatea La Cavada, unde stau. Sunt mândră că oamenii mă recunosc după aceste creații. Am gătit și pentru primarul localității. Multe coșuri au plecat la Madrid, altele spre Portugalia.

Iubiți compatrioți, suntem departe de casă, dar totodată și aproape de Moldova. Aici ne-am procurat case, ne-am făcut familii, creștem nepoți, iar acolo ne așteaptă casa făcută din temelie, nucul de la poartă, părinții. 

Suntem o mână de oameni, dar cu suflete mari, care ajung până la stele. Acolo sau aici, trebuie să rămânem oameni de omenie. Cea mai mare valoare de pe Pământ este omul. Acolo unde se află, oamenii noștri lasă urme adânci și neuitate. Dumnezeu să ne dea putere și credință - asta poate da măsura valorii omului” - mărturisește făuritoarea deserturilor rupte parcă din basme.

Vă invităm să admirați câteva din creațiile Oxanei Ciubotaru:












Photo credit: Arhiva personală, P.S. Foto-Video

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O NOUĂ VOCE LA NORDUL SPANIEI! Nica Vacari: de la X Factor și Vocea României, la petrecerile de suflet ale diasporei

Vizitatorii restaurantului Santlivis, de la Santander, rămân stupefiați atunci când, alături de cină, pot asculta vocea splendidă a unei tin...